Tyra Banks Show

Om någon har läst i min gamla blogg så vet ni säkert att jag har lite svårt för Tyra Banks. I hennes talkshow, the Tyra Banks Show, tar hon ofta upp ämnen som rör tonåringar. Hon ser sig gärna som en förebild för unga tjejer och har gjort ämnet lite till sin hjärtefråga. Nu har jag letat upp lite klipp från serien som jag tycker är viktiga att se. Det första blir några klipp från ett avsnitt om mammor som spionerar på sina barn. Tyra sitter och skrattar hjärtligt när mamman berättar att hon tvingar sina döttrar att klä av sig nakna inför henne efter en dejt och att hon lirkar upp låset till deras dagböcker för att sedan läsa innehållet. Och det blir värre...

Sen kommer en andra mamma in i bilden som tycker att hon har all rätt i världen att spionera på sin dotter för att hon hade sex när hon var 15 år gammal. Mamman fasar över vilken ung ålder det är och snyftar att hon själv minsann väntade tills hon var 18 och hade kommit överens (läs bestämt) med sin dotter att hon också skulle vänta. Hemskt.

Men vänta, vad gör då Tyra? Hon skickar mamman till en SPIONEXPERT! Den här spionen ger mamman ett datorprogram som gör det möjligt för henne att se och läsa allt hennes dotter gör på datorn. Från vilka hemsidor hon besökt till alla mail hon har skickat. Hon får också en gpsmobil som gör det möjligt för henne att se exakt var dottern befinner sig, och har befunnit sig den senaste månaden. Grattis, varsågod! Så går det om man har sex när man är 15. Mamman har inte ens tänkt på att det finns en anledning till att dottern inte öppnar sig och berättar om vem hon är med. Tyra tycker att det är helt okej eftersom hennes dotter var rebellisk utom kontroll. Dessutom börjar spionexperten babbla på om hur många "sex offenders" det finns, som om det ger mamman rätt att kontrollera varje andetag hennes barn tar?

Hennes dotter kommer ut och alla behandlar henne som om hon vore något slags problembarn. Hennes mamma har tydligen rätt att kolla igenom hennes mobil för att hon skickar sexiga sms till killen hon gillar. Sen berättar hon om killen hon träffade, han var 18 och hon är 15. Publiken säger "oooooh". Skandalöst.

Sista mamman övervakar sina döttrar för att den ENA av dem skar sig. Hon tänkte inte ens på att prata ut det med dottern eller skicka henne till en psykolog. Vet ni vad hon gör? Hon kontrollerar mobilen och ringer upp nummer hon inte känner igen och anmäler. Hon låter ingen använda internet eller skicka mail. De får inte gå ut och träffa sina vänner, de får bara träffa vännerna om vännerna kommer till dem. Hon tvingar dem att skicka ett sms varje gång de kommer till skolan och varje gång de lämnar skolan. Hon går igenom deras rum några gånger i månaden.

Vad säger mamman? Att hon bygger upp deras självförtroende.Skulle det här vara män som spionerade på kvinnor skulle det bli kaos. Nu skrattar man bara lite, hihi vad gulligt det finns så mycket kärlek här inne.

Det som gör mig mest upprörd är nog den andra mamman, som trodde att hon hade en anledning att spionera på sin dotter.

Föräldrar och ansvar

Jag tror verkligen att föräldrar kan vara det farligaste som finns för ett barn. Samhället har en sån förvrängd bild av hur man ska vara som förälder och det är egentligen inte själva föräldrarnas fel. Vill du se riktigt hemska grejer ska du kolla in amerikanska föräldrar. Min personliga favorit är att söka efter klipp i olika amerikanska talkshows. Jag ska leta upp ett par åt er som ni kan gotta er i. Man blir så otroligt upprörd över att det är accepterat, och värst av allt uppskattat.

Det här kom jag att tänka på när jag och mina föräldrar diskuterade langning. De tyckte att den som köper alkoholen har ansvaret och det gjorde mig arg. Den som dricker alkoholen har ansvaret, oavsett om man är 14, 19 eller 30. Den här attityden gör att föräldrar inte vill köpa ut åt sina barn, de är rädda för att bli skuldbelagda och utpekade som dåliga föräldrar.

Förlåt för ett lite rörigt och osammanhängande inlägg direkt från tankarna.

"Varför dricker du inte?"

Jag tror att nykteristerna har missuppfattat omgivningen i många fall. De klagar ofta på att de ständigt får kommentarer om varför de inte dricker och att omgivningen reagerar väldigt negativt. Få människor tycker det är konstigt att vara nykter. Innan jag gav mig in i hela debatten och såg vad de organiserade nykteristerna egentligen ville tyckte inte jag heller det var något fel på det. Jag förstår inte att det kan locka så mycket reaktioner som de påstår. De gångerna jag har festat nyktert har ingen uttryckt sig elakt, eller överhuvudtaget faktiskt. Det finns så många anledningar till att man väljer bort alkoholen, för en kväll eller för en längre tid. Man kanske tränar inför något, är gravid, kör bil, ska ta hand om eventuellt överförfriskade kompisar, tycker det är äckligt, vågar itne bli full, har haft problem med missbruk, tar medicin eller så kanske man är allergisk. Om någon vill veta varför du dricker vatten så beror det i de allra flesta fall på ren och skär nyfikenhet.

Rökning

Idag fick jag veta ännu en grej som får mig att tro starkare att det som polisen och politikerna bakom sysslar med bara är en principsak. De går tydligen runt och fimpar minderårigas cigaretter. "Bra!" tänker ni då. För småungar ska ju inte röka. Jag håller med er i det att unga inte borde röka, det borde inte vuxna göra heller. Men vem lurar man? Tror man verkligen att den här typen av nolltolerans hjälper någon? Förstår man inte att rökning är ett jättestarkt beroende som knappast bryts bara av att en otrevlig polis fimpar din cigarett? Skulle det fungera på dig? Nej jag tror inte det. Fem minuter senare tänder de en ny cigarett och livet flyter på som vanligt, förutom ett lite ökat hat mot vuxna. Tror ni fortfarande att vuxenvärlden egentligen bara bryr sig? Om det verkligen är så skäms jag för deras brist på intelligens.

Jag har ingen aning om hur man gör för att förhindra att folk börjar röka, eller hur man får dem att sluta. Men det jag vet är att det här knappast hjälper. Sluta förstör för er själva och för hela den svenska befolkningen, jag ber er.

Artikel om nolltolerans kring studenten i Västerås

I den här artikeln står det om hur de ska gå tillväga för att "vända den negativa trenden med ungdomsfylleri" på studentavslutningen. De ska köra på gamla goda kronobergsmodellen och när det kommer till flaken så ska de kontrollera så att ingen alkohol följer med upp.

Till råga på allt så ljuger de i artikeln. Att langa till någon under 20 kan ge 4 års fängelse, inte bara upp till 2. En fin kontrast som någon nämnde i kommentarsfältet är att mannen som slog ihjäl en pensionär på en parkeringsplats fick 1 år och 10 månader. Rimligt? Vill de egentligen bara värna om oss? Nej. Det ligger något annat bakom det här som jag inte riktigt kan genomskåda. Kan det vara så att de njuter av att utöva makt över oss som är mest maktlösa i samhället? Eller är det så att de själva är föräldrar och har paralyserat omdömet av rädsla? Kanske är det så att de saknar sin ungdom och bara är missunnsamma?

Det är så orimligt att man gör allt i sin makt, till kostnad av ungas integritet, för att hindra att vi under 20 dricker. Sedan när den magiska dagen kommer häller de i oss alkohol. Polisen vill hindra att vi "dras in i ett framtida missbruk". Men, vore det inte då rimligt att införa nolltolerans även mot vuxna? Att inte dricka alkohol alls minskar ju risken för missbruk helt och hållet. Medan att vänta två år med att dricka knappast kan ha jättestor effekt. Att dricka vid enstaka tillfällen då man firar något stort måste ge det hela ännu mindre effekt. Ser ni nu varför ni har noll trovärdighet? Om någon hällde ut er snaps på midsommar skulle ni lägga er på marken och gråta medan ni förväntar er att vi ska bli glada och tacka er.

Hur som helst vore det kanske dags att hoppa av skolan nu.

Att bjuda ditt barn på alkohol hemma

Alla de så kallade undersökningarna visar att det ökar risken för alkoholmissbruk. Jag tror att det kanske har att göra med att barn med föräldrar som missbrukar kanske bjuds oftare än de med stränga nyktra föräldrar. Och att växa upp i dåliga sociala miljöer, plus att missbruk ligger i släkten, utgör väl stora faktorer i varför man blir beroende? De skriver aldrig heller hur stor skillnad det är, så om någon vet var man kan få tag i alla de här undersökningarna vore jag tacksam. Iallafall, nu ska jag skriva hur jag ser på att bjuda på alkohol hemma.

Om du tror att det kommer att hindra ditt barn från att dricka så tror jag du får tänka om. Vi dricker faktiskt inte för att det är spännande och att avdramatisera alkohol tror inte jag har så stor effekt alls. Vad det däremot kan göra är att lära ungdomen hur mycket man tål i en säker miljö. Alkoholdebuter är alltid farliga eftersom man inte vet än hur mycket man tål av olika sorters drycker. Vad en kompis säger kanske inte gäller dig eftersom alla blir olika påverkade. Att dricka några glas vin hemma till maten kan ge ungdomen en idé om hur mycket han tål. Han kanske märker att det snurrar vid tredje glaset, och då dricker han inte en hel flaska nästa gång han är ute med sina kompisar. De flesta unga vill faktiskt inte ligga i ett dike och spy, vad ni än vill tro.

Utegångsförbud

Är det någon som kan tala om ifall denna form av "uppfostran" verkligen är laglig? Och varför föräldrar som tillämpar metoden tillåts att skaffa barn?

Föräldraskap är ett farligt gift som förstör liv och befläckar omdömet oerhört.

Konsekvenstänkande

Jag har så svårt att förstå det här. Alla vuxna man pratar med, även statens anti-langningskampanj, säger hela tiden att ungdomar inte har något konsekvenstänkande. Vi förstår inte att när vi gör något, så kan det hända något till följd av det. Hur kan det finnas forskning på något som uppenbarligen inte är sant? Konsekvenstänkande föds vi med, det är därför vi lär oss att gå på pottan när vi är små. Det är klart att man förstår konsekvenserna av det man gör, med vissa undantag då man inte har fått informationen från början. Men det de syftar på är att vi ungdomar inte förstår att vi kan bli fulla om vi dricker. Hur kan det stämma? Jag förstod det när jag var 13, och jag förstår det nu när jag anses vara vuxen. Är jag ovanligt smart eller vadå? Forskning och statistik är verkligen inte att lita på och det är synd att man använder sånt som argument. Kom ihåg att vara källkritiska.

Jag tror att det man egentligen menar med konsekvenstänkande är livserfarenhet. Och det behöver inte ha med ålder att göra. Anledningen till att vissa upplever att de är mognare idag än de var när de var unga beror på att man upplever saker i sitt liv som gör att man lär sig. Alltså, någon som blivit nekad livserfarenhet som ung måste ju onekligen utgöra en fara för sig själv när hon sedan kastas ut i det farliga livet.

Anledningar till att ungdomar dricker

Det är något jag tycker kan vara fruktansvärt roande att läsa om. Hur de vuxna kliar sig i huvudet och förtvivlat försöker komma på varför deras söta lilla dotter har en vinflaska gömd i sin garderob. Hur städer hyr in experter för att studera det här fenomenet. De kan verkligen inte förstå varför en ung människa väljer att dricka. Jag har hört många dumma anledningar, här är de vanligaste.


- Vi har inget att göra. För vi vill ju egentligen inte dricka, det är bara det att vi har så otroligt tråkigt. Det här löser man genom att tvinga på sina barn sällskapsspel på lördagar för att "rädda" dem. Man kan också slösa pengar på drogfria discon där folk står i hörnen och tittar på varandra. För det är ju det vi vill, egentligen. Vi vågar bara inte säga det.

- Vi vill vara vuxna. Vi ser upp så mycket till vuxenvärlden för att de är så coola och fantastiska. Då vill ju också verka vuxna och dricker oss fulla för att bli precis lika kloka och fina som de vuxna.

- Den tillåtande attityden. De vuxna bryr sig inte så mycket, då är vi direkt framme i spritskåpet. Allt vi egentligen vill är att någon sätter gränser och bestämmer åt oss hur våra liv ska se ut. Återigen vågar vi inte säga det, och om vi nekar så ljuger vi alltid.

- Det är förbjudet, spännande och nytt. Inte så hållbart kanske, någon gång tröttnar man och uppenbarligen gör vi inte det. Alkohol är inte spännande någonstans.

- Vi förstår inte konsekvenserna. Vi förstår inte att om man dricker några flaskor öl så blir man berusad. Trots att vi är med om det om och om igen så kan vi inte lista ut varför vi blir fulla. När vi väl är fulla tappar vi omdömet ännu mer och fattar inte att om vi hoppar i vattnet så kan vi drunkna. Det här händer självklart inte vuxna för de förstår konsekvenserna av sitt handlande. När du blir 18 dyker omdömet upp på posten.

- Vi vill vara coola. Man vill ju imponera på sina vänner och vara coolast genom att däcka snabbast. För att dricka är ju sååå coolt. Det är ju en såååå stor grej det här med alkohol.

- Vi mår dåligt. Tydligen så dricker även vi unga för att vi mår dåligt, när vi är stressade eller vill komma bort från bekymmer. Det finns individer som dricker av den här anledningen, både vuxna och unga (även om jag skulle gissa på att de flesta är vuxna faktiskt). Man kan knappast säga att en hel generation dricker för att de mår dåligt.

- Grupptryck. Ja, visst kan det stämma på en liten del svaga 13-åringar. Jag tror däremot att de som inte vill dricka men gör det ändå faktiskt slutar ganska tidigt, sedan går de ofta över till andra sidan och utövar nykterhetsgrupptryck.


Nej kanske inte. Jag kan avslöja varför vi dricker. Vi dricker av exakt samma anledningar som vuxna dricker. Det brukar vara för att det är roligt eller för att det är gott. Mysteriet löst.

Kronobergsmodellen i VästeråsDet här är från tillfället jag beskrev i förra inlägget. De uppfattar sig såklart inte som elaka, vilket de faktiskt är. Om de verkligen ville allas bästa skulle de finnas där för de verkliga problemen och inte göra så att de unga flyr till andra områden. Kanske kunde de se till så att ingen skadar sig. Vem tror de att de hjälper genom det här? Och jag önskar att de kunde sluta hänvisa till vinklad forskning som ingen ifrågasätter. Det är oacceptabelt att de kommer fortsätta med den här gestapomodellen och förstöra sommaren för alla unga.

För vi har bara festen kvar… eller?

Om ungefär en vecka är det studenten för alla treor här. Det betyder fest under bar himmel i klänning med bara ben. Idag var det utklädnadsshow och spex på stan. För er som inte är bekant med detta så klär varje klass ut sig till något och tävlar om olika priser. De gormar och skriker i parken och dansar sina välkoreograferade nummer. De är lyckliga, för snart är ju skolan över. Då börjar ett helt nytt liv som man får utforma helt själv.

Jag var nere i parken för att bevittna detta. Tyvärr var det inte bara solsken och lycka, utan även rädsla. Vart jag än tittade så såg jag poliser. Överallt. De rotade i allas väskor, och om de hittade någon alkoholhaltig dryck så tog de hela väskan med sig. Inte bara de som var för fulla, utan så fort de hörde ett skratt gav de sig på väskan. Det fanns även civilklädda poliser som smög omkring för att sedan tipsa polisen. Jag såg säkert ett tjugotal poliser med massa burkar i handen (som sparades till personalfesten kanske?). Jag bevittnade till och med en student bli borttvingad från sina klasskamrater för att de såg när hon tog en klunk ur sin öl. De berättade för henne att hon var respektlös och sa att hon inte fick vara kvar i parken. Tror ni att studenterna kunde slappna av och ha roligt när poliser hela tiden stirrade för att se om någon hade lite för roligt? De vågade inte gorma och skrika och vara lyckliga. Kronobergsmodellen, välkommen till Västerås.

Kronobergsmodellen är ett sätt som poliser arbetar på. Det är något nytt fenomen som har spridit sig från stad till stad för att det ger ett så ”lyckat” resultat. Om du är under 20 ska du akta dig. Poliser befinner sig ute vid högtider och ställen där ungdomar ofta håller till och häller ut din alkohol om du skulle råka ha lite. Sedan ringer de dina föräldrar, om dina föräldrar inte skulle verka tillräckligt negativa mot alkoholen så kontaktar de socialen. De gör även en stor undersökning om vem som är langaren. Ja, precis. Det är det dina skattepengar går till. Att hälla ut en vuxen students alkohol när de firar något som man bara upplever en gång i livet.

Så här kommer det att se ut på alla högtider. Studenten, midsommar, valborg och allt annat man kan tänkas fira. Polisen minskar antalet blåskontroller ute på vägarna bara för att kunna vara fler på skolavslutningar. Är det värt att förstöra en ung människas kväll och förtroende för vuxna människor bara för en principsak som ingen ändå följer? Nej jag tycker inte det.

Om du är emot kronobergsmodellen så kan du gå med i den här gruppen på Facebook.


RSS 2.0