Anledningar till att ungdomar dricker

Det är något jag tycker kan vara fruktansvärt roande att läsa om. Hur de vuxna kliar sig i huvudet och förtvivlat försöker komma på varför deras söta lilla dotter har en vinflaska gömd i sin garderob. Hur städer hyr in experter för att studera det här fenomenet. De kan verkligen inte förstå varför en ung människa väljer att dricka. Jag har hört många dumma anledningar, här är de vanligaste.


- Vi har inget att göra. För vi vill ju egentligen inte dricka, det är bara det att vi har så otroligt tråkigt. Det här löser man genom att tvinga på sina barn sällskapsspel på lördagar för att "rädda" dem. Man kan också slösa pengar på drogfria discon där folk står i hörnen och tittar på varandra. För det är ju det vi vill, egentligen. Vi vågar bara inte säga det.

- Vi vill vara vuxna. Vi ser upp så mycket till vuxenvärlden för att de är så coola och fantastiska. Då vill ju också verka vuxna och dricker oss fulla för att bli precis lika kloka och fina som de vuxna.

- Den tillåtande attityden. De vuxna bryr sig inte så mycket, då är vi direkt framme i spritskåpet. Allt vi egentligen vill är att någon sätter gränser och bestämmer åt oss hur våra liv ska se ut. Återigen vågar vi inte säga det, och om vi nekar så ljuger vi alltid.

- Det är förbjudet, spännande och nytt. Inte så hållbart kanske, någon gång tröttnar man och uppenbarligen gör vi inte det. Alkohol är inte spännande någonstans.

- Vi förstår inte konsekvenserna. Vi förstår inte att om man dricker några flaskor öl så blir man berusad. Trots att vi är med om det om och om igen så kan vi inte lista ut varför vi blir fulla. När vi väl är fulla tappar vi omdömet ännu mer och fattar inte att om vi hoppar i vattnet så kan vi drunkna. Det här händer självklart inte vuxna för de förstår konsekvenserna av sitt handlande. När du blir 18 dyker omdömet upp på posten.

- Vi vill vara coola. Man vill ju imponera på sina vänner och vara coolast genom att däcka snabbast. För att dricka är ju sååå coolt. Det är ju en såååå stor grej det här med alkohol.

- Vi mår dåligt. Tydligen så dricker även vi unga för att vi mår dåligt, när vi är stressade eller vill komma bort från bekymmer. Det finns individer som dricker av den här anledningen, både vuxna och unga (även om jag skulle gissa på att de flesta är vuxna faktiskt). Man kan knappast säga att en hel generation dricker för att de mår dåligt.

- Grupptryck. Ja, visst kan det stämma på en liten del svaga 13-åringar. Jag tror däremot att de som inte vill dricka men gör det ändå faktiskt slutar ganska tidigt, sedan går de ofta över till andra sidan och utövar nykterhetsgrupptryck.


Nej kanske inte. Jag kan avslöja varför vi dricker. Vi dricker av exakt samma anledningar som vuxna dricker. Det brukar vara för att det är roligt eller för att det är gott. Mysteriet löst.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0