Ensidig debatt

Jag tittade nyss på debatt på svt som handlade om serien Kungarna av Tylösand och liknande dokusåpor. Inte helt oväntat så riktade debatten in sig på ungdomar. Direkt pratade man om att anmäla kanal 5 för langning till en 19-åring. Man pratade om att serien gav fel bild till ungdomar om hur man festar och om att deltagarna inte förstod konsekvenserna eftersom de är under 25 år. Fd dokusåpadeltagaren Jackie Ferm pratade om en 25årsgräns på att vara med i en dokusåpa.

Ungdomsnykterhetsfantasterna glömmer ofta en viktig detalj när de debatterar sånt här. Visst kanske det kan vara så att en ung människa påverkas mer av att dricka, men det är fortfarande farligt att dricka alkohol oavsett om man är gammal eller ung. Skillnaden är att när man är ung påverkas i stort sett bara du själv medan äldre oftast har ansvar för någon annan som kan råka illa ut. Enligt folkhälsoinstitutet själv är också mer än hälften av alla alkoholrelaterade brott utförda av vuxna över 25 år. Så ja, oavsett vad hjärnforskarna anser så tror jag att det är farligare att dricka som gammal.

Dessutom borde man ju kanske ta sig tid och granska de här undersökningarna. Eftersom det är omöjligt att undersöka alkohol på en minderårig hjärna då det är olagligt har många av dessa studier utförts på råttor. Statistik är nästan alltid vinklad. Och forskning kan visa fel. I Sverige på 20-talet(?) använde man sig av vissa kriterier för att bestämma om någon skulle klassas som homosexuell. Då hade man breda höfter, en kvinnlig kropp och anhöriga med psykiska sjukdomar. Det svenska rättssystemet använde sig av de här kriterierna när de dömde någon. Idag vet vi ju att så inte är fallet. Så bara för att staten säger något så betyder det inte att det är sant. Jag även har hört om andra undersökningar som hävdar att hjärnan utvecklas klart vid 11 års ålder eller helt enkelt aldrig.

När det kommer till ungdomar blir plötsligt alla moralens väktare. Vi måste skydda våra barn från att se allt möjligt som inte passar oss. Censur blir helt plötsligt okej och det pratas åldersgränser på allt man kan komma på. Jackie Ferm kanske var mer naiv som ung, och efter tiden så förstår jag att hon ångrade sig lite. Det är ju så livet fungerar. Om 20 år kommer hon att skratta eller skämmas över beslut hon tog när hon var 30, och självklart mer åt de besluten som togs tidigare eftersom det var längre sedan. Det är mänskligt att utvecklas med hjälp av erfarenheter, och jag tvivlar starkt på att man som 26-åring skulle vara mer kapabel till att fatta "rätt" beslut. För vad är ett rätt beslut? Var ska gränsen gå? De vuxna glömmer att den lika gärna skulle kunna dras vid 40 år.

Ingen kommer att komma någonstans om debatten stannar vid åldersgränser. Vi kommer ALDRIG att få bukt med problem som alkoholmissbruk om vi bara pratar om ungdomar. Det är dags att inse det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0